Tja, daar sta je dan op je nog kale balkon. Welke planten kies je nu? Het is verstandig om rekening te houden met de ligging van je balkon. Dus goed kijken waar de zon staat in de middag. En denk eraan, de zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen.
Ligging van je balkon

Zuiden
Met een balkon op het zuiden kun je heerlijk in de volle zon zitten, maar het kan ook behoorlijk warm worden. Planten kunnen daar goed last van hebben en hebben, net als jij, veel dorst. Op zonnige dagen willen ze soms wel 2x een flinke scheut water. Kunststof of geglazuurde potten houden het verdampen van water wat tegen. Je kunt ook eerst hydrokorrels onder in de pot stoppen. Onder andere de Petunia vindt het leuk om samen met jou in de zon te liggen.

Oosten
Ook met een balkon op het oosten heb je planten nodig die de zon aanbidden. Denk ook dan aan de scheutjes water die bijvoorbeeld de planten, zoals de Lobelia nodig hebben. Geef ze wat aandacht en ze zullen stralen op je balkon.

Noorden
Heb je een balkon op het noorden, dan heb je helaas geen zonnetje waar je heerlijk in kunt zitten. Dat wil niet zeggen dat je niets aan je balkon kunt doen. Het is nog altijd mogelijk om naast leuke lichtjes een aantal potten met planten neer te zetten. Er zijn genoeg planten die van de schaduw houden, zoals de klimop en prachtige varens. Maak je eigen groene jungle.

Westen
Als je een balkon op het westen hebt, dan wil je nog wel eens wegwaaien. Handig om daar rekening mee te houden door wat bredere bloempotten en sterke laagblijvende planten te nemen. Een Buxus doet het leuk op het westen. Je kan natuurlijk ook een balkonscherm plaatsen om de ergste wind tegen te houden. En ach, het is natuurlijk ook nog wel eens windstil hier in Nederland.

Bron: www.tuinen.nl