Winterbloeiers voor op je balkon.

Januari is voor velen niet echt een favoriete maand. De meeste dagen zijn maar grijs en nat.
Wat een treurigheid. En dat zien we ook terug op de meeste balkons.
De lente laat nog lang op zich wachten. Toch kunnen ook in januari mooie planten op je balkon staan.

Bijvoorbeeld de Viburnum tinus. Dat is een groenblijvende heester. De Nederlandse naam is Sneeuwbal, want de witte bloemetjes bij elkaar lijken wel van sneeuw. Hij bloeit lekker de hele winter door en staat graag in zon of halfschaduw.

De Kardinaalsmuts is ook een topper voor het balkon. Het is namelijk een groenblijvende heester. Hij behoudt in de winter dus zijn blad en is daardoor het hele jaar door mooi om naar te kijken. Hij kan op een schaduwbalkon, maar ook in de zon staan. Uiteraard heeft hij dan wel wat vaker water nodig.

De Helleborus niger bloeit van december tot april met prachtige witte bloemen. Knip wat overtollig oud blad weg, zodat de bloemen beter tot hun recht komen. De Helleborus houdt van halfschaduw of schaduwbalkons. Insecten, zoals bijen en vlinders, komen graag op de bloemen van de Helleborus af.

Van de Skimmia japonica heb je ook het hele jaar door plezier. Rond het einde van de zomer verschijnen de eerste knoppen en besjes, die in het vroege voorjaar bloeien en een heerlijke frisse lentegeur verspreiden. Hij staat graag op een halfschaduw- of schaduwbalkon.

En als je in het najaar bolletjes hebt geplant, zijn de eerste die zich laten zien de Sneeuwklokjes (Galanthus nivalis) met hun liefelijke kleine knikkende bloemetjes. Ze staan het liefst in halfschaduw of schaduw. Als je deze ziet verschijnen dan is voor je gevoel de lente dichtbij, toch?

Geniet van de wintermaanden!