Wil jij alvast wat voorjaar op je balkon?

Het jaar 2022 is bijna een maand oud. En hier is dan eindelijk de eerste balkonmail van het jaar. Januari en februari zijn niet mijn favoriete maanden. De meeste dagen zijn maar grijs en nat. Waar blijft toch dat lekkere zonnetje? Ik merk dat de meeste mensen om me heen daar zo veel behoefte aan hebben. Helemaal sinds de laatste lockdown.
Tijd voor vrolijkheid en kleur. De lente laat weliswaar nog lang op zich wachten, maar op je balkon kun je toch alvast wat voorjaarsgevoel creëren.
Ik zet wat leuke planten voor je op een rijtje, die nu op je balkon kunnen.

Skimmia
Van deze plant heb je het hele jaar door plezier. Rond het einde van de zomer verschijnen de eerste knoppen en besjes en in het vroege voorjaar de bloemen die een heerlijke frisse lentegeur verspreiden. Hij staat graag in de halfschaduw of schaduw.
Viburnum Tinus
De Viburnum is een groenblijvende heester. Hij bloeit lekker de hele winter door. Aan het einde van de bloei verschijnen er besjes aan de plant. Daar worden de vogeltjes blij van.
Primula
Vorige week was het de plant van de week: de Primula. Je hebt ze in vele kleuren, met lange en met korte steeltjes. En ze kunnen ook binnen staan voor wie in huis wat kleur wil. Ze staan graag in lichte schaduw. Laat de potgrond niet uitdrogen.
Camelia
De Camelia is een echte tropische verrassing met zijn grote bloemen in het begin van het jaar. Je verwent de plant met een plek in de halfschaduw. Van de ochtendzon krijgt de camelia een ochtendhumeur. Dan warmen de knoppen te snel op en kunnen ze eraf vallen. De plant moet vorstprikkels hebben voordat hij weer kan bloeien.
Helleborus
Mijn favoriet is de Helleborus. Ik houd van de prachtige witte en roze bloemen die de hele winter bloeien. Soms is het beter om wat oud blad bij de nieuwe knoppen weg te knippen, zodat de bloemen beter tot hun recht komen.
Let op dat de potgrond licht vochtig blijft, want ook in de winter kan door de zon de aarde in de pot uitdrogen. Verpot de planten in potten waar het water uit kan stromen. Deze maanden kan het veel regenen en dan verzuipen je planten.

Meer weten over welke planten per seizoen op je balkon kunnen staan: www.debalkonie.nl/planten