Waarom biologische bloembollen belangrijk zijn

We kunnen niet zonder de bij en de hommel! Deze beestjes zorgen namelijk voor de bestuiving van ons voedsel. De populatie insecten neemt de laatste jaren flink af en daarom is het maar al te belangrijk dat er stuifmeel- en nectarbronnen zonder gif te vinden zijn op jouw balkon.
De bijen en hommels overwinteren en hebben heel vroeg in het voorjaar al nectar en stuifmeel nodig om aan te sterken en zich klaar te maken voor het seizoen. Dit kunnen ze dan vinden bij de vroegbloeiende bloembollen.

De bloembollen plant je in het najaar in de periode van september tot en met november, zodat jij er in het voorjaar van kunt genieten.
Plant de bol 2x zo diep als hij hoog is en zorg ervoor dat je hem in het plantgaatje zet met de punt omhoog. Zorg voor een pot met een gaatje in de bodem, zodat er geen water in de pot blijft staan.
Je kunt ze per soort in een pot doen, maar ook laag voor laag planten, zodat je maanden plezier hebt van één pot. Plant de laatbloeiers dan in de onderste laag en de vroegbloeiers, zoals krokussen in de bovenste laag.
Dek af met het laatste laagje aarde en plant daar eventueel wat heide op, die je er bij de eerste bloei weer uithaalt.

Plant de bollen nooit op een dag dat het heel hard regent of als het vriest. De kans dat de bollen hierdoor verrotten of bevriezen is dan groot en dat zou zonde zijn. Zet de pot op een plek waar de bollen zon krijgen.
De grond kan in een pot in de winter kouder worden dan de volle grond in de tuin. Pak bij strenge vorst de pot goed in, bijvoorbeeld in bubbeltjesplastic, of zet de pot even binnen.

Heb jij zin om dit weekend direct aan de slag te gaan met bollen planten? Aanstaande zaterdag, 9 oktober, van 11:00 – 17:00 uur sta ik met een marktkraam bij De Groene Bende van West.
Een evenement vol leuke workshops, presentaties, muziek en een markt vol met mooie en duurzame producten.

Locatie:
MidWest
Cabraltstraat 1
1057 CD Amsterdam

Tot dan!!!

Nog iets anders.
Tja, ik weet dat een aantal mensen nog totaal niet bezig is met kerst, maar er is ook een aantal dat niet kan wachten.
Vind je het leuk om een kerstpakket van De Balkonie te geven, bijvoorbeeld een snackpakket voor vogels, een pakket voor de echte balkonier of een cadeaubon, zodat de ontvanger zelf iets uit kan zoeken? Neem dan contact met mij op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Dan maken wij feestelijke kersttasjes voor jouw team of gewoon voor je vrienden en familie.