Top 5 winterbloeiers voor op je balkon

Het is een tijdje geleden dat je een mail van mij hebt ontvangen. Het jaar begint altijd met het tellen van de voorraad en het oude jaar afsluiten. Daar was ik wel even zoet mee.
Nu is het al half januari, het nieuwe jaar is alweer dik twee weken oud!
Januari en februari zijn niet mijn favoriete maanden. De meeste dagen zijn maar grijs en nat.
Wat een treurigheid. Dat zien we ook terug op de meeste balkonnetjes.
De lente laat nog lang op zich wachten, maar op je balkon kun je toch alvast wat vrolijkheid creëren.

Ik help je op weg met deze top 5 van winterbloeiers, zodat jouw balkon ook in de grijze wintermaanden staat te shinen.

1.Skimmia
Van deze plant heb je het hele jaar door plezier. Rond het einde van de zomer verschijnen de eerste knoppen en besjes en in het vroege voorjaar de bloemen die een heerlijke frisse lentegeur verspreiden. Hij staat graag in de halfschaduw of schaduw.

2. Viburnum Tinus
De Viburnum is een groenblijvende heester. Hij bloeit lekker de hele winter door. Aan het einde van de bloei verschijnen er besjes aan de plant. Daar worden de vogeltjes blij van.

3. Winterheide
Na de zomerheide heb je de winterheide die tot en met april bloeit. Snoeien doe je na de bloei, tenzij je een schaapje hebt op je balkon. Die is er dol op.

4. Camelia
De Camelia is een echte tropische verrassing met zijn grote bloemen in het begin van het jaar. Je verwent de plant met een plek in de halfschaduw. Van ochtendzon krijgt de camelia een ochtendhumeur. Dan warmen zijn knoppen te snel op en kunnen ze afvallen
De plant moet vorstprikkels krijgen voordat hij weer kan bloeien.

5. Helleborus
Mijn favoriet is de Helleborus. Ik houd van de prachtige witte en roze bloemen die de hele winter bloeien. Soms is het beter om wat oud blad bij de nieuwe knoppen weg te knippen, zodat de bloemen beter tot hun recht komen.

Let op dat de potgrond licht vochtig blijft, want ook in de winter kan door de zon de aarde in de pot uitdrogen. Verpot de planten in potten waar het water uit kan stromen. Deze maanden kan het ook veel regenen en dan verzuipen je planten weer.
Deze winterbloeiers zijn vaste planten, dus elke winter kun je opnieuw van ze genieten.