Top 5 Herfstbloeiers

Herfst, herfst, wat heb je te koop. Honderdduizend blaadjes op een hoop.
De blaadjes kleuren en dwarrelen door de lucht, de dikke jas kan uit de kast en de paraplu moet helaas regelmatig mee. Het zonnetje laat zich inmiddels wat vaker zien en dan zijn de herfstdagen op zijn mooist.
Als je denkt dat het balkonseizoen echt voorbij is, dan heb je het mis. Tuurlijk hoop je op een aantal warme dagen, zodat je op je balkon met een plaid een boekje kunt lezen. Maar het is ook fijn om vanuit je warme woonkamer naar mooie gevulde bakken en potten met herfstbloeiers te kijken.

Om je op weg te helpen, geef ik je deze keer een top 5 van herfstbloeiers.

 1. Leucothoe
  Mijn eigen nummer 1 is de Leucothoe. Bij deze groenblijvende, winterharde plant kleuren de blaadjes als het najaar wordt mooi rood. Meer gevoel van herfst kun je niet krijgen. En hoe meer zon, hoe roder de blaadjes worden. Hij staat graag in de halfschaduw of de zon.
 2. Skimmia
  Van deze plant heb je ook het hele jaar door plezier. Rond het einde van de zomer verschijnen de eerste knoppen en besjes en in het vroege voorjaar de bloemen die een heerlijke frisse lentegeur verspreiden. Hij staat graag in de halfschaduw of schaduw.
 3. Hebe
  De Hebe of Struikveronica heeft vlinders en bijen als fans vanwege de bloemen vol nectar. Als je de uitgebloeide bloemen weghaalt, zal de Hebe blijven bloeien tot de eerste vorst. Hierdoor kan hij namelijk alle energie steken in het vormen van nieuwe bloemen.
  De Hebe staat graag in de zon of halfschaduw en heeft redelijk wat water nodig.
 4. Heide
  Heide mag niet ontbreken op je balkon met al dat vrolijke roze en wit. Je hebt twee soorten heide, de zomerheide (Calluna Vulgaris) die van sept tot en met november bloeit en de winterheide (Erica Carnea) die van november tot en met april bloeit. Hij staat graag in halfschaduw of zon en kan direct na de bloei worden gesnoeid.
 5. Bolchrysant
  Deze eenjarig bloeier heeft misschien een tuttig imago, maar geeft wel kleur tussen de rest van de planten op je balkon. Vorig jaar zag ik ze in New York in bijna elk portiek stralen.
  Ze staan graag in halfschaduw en als je de potgrond niet laat uitdrogen en de uitbloeide bloemetjes eruit plukt dan kun je de hele herfst lang van hem genieten.

Geniet van je herfstbalkon!