Sluit je aan!

25 januari, jou zegt het waarschijnlijk weinig, maar wij vieren feest!

Precies een jaar geleden begonnen ik en Suzanne de Boer van Het Bloembalkon, Spreadyourbalconylove op Instagram. Aan de keukentafel, omdat we dachten: we hebben weliswaar geen tuin, maar balkons kunnen net zo goed geweldige plekken zijn. Voor de bewoners én voor belangrijke beestjes zoals hommels, bijen, vlinders en vogels.

Ruim 1.000 enthousiaste balkontuinders uit heel Nederland, van Hindeloopen tot Rotterdam en van Assen tot Breda, sloten zich aan. En hoe! In de wekelijkse balkonscènes kwamen zaai- en kweektips voorbij, werd er genoten van balkonbeelden – van eerste biologische kiempjes tot wuivende bloemen op lange stelen en van de oogst van Hollandse aardappelen tot exotische boontjes. Tussen het tuinieren door werd er koffiegedronken op bankjes, zittend op de drempel geborreld, van het uitzicht genoten, geluierd in hangmatten en ingecheckt in insectenhotels.

De allereerste Bloeiende Balkon Prijs was met 50 originele inzendingen een succes. Voor juryleden groenburgemeester Sanne Vogel en journalist Caspar Janssen, die zich elk seizoen weer verbaast over wat er allemaal fladdert, snuffelt en zoemt op zijn balkon, was het lastig kiezen. Maar we hadden vier trotse winnaars. Deze zomer organiseren we De Bloeiende Balkon Prijs opnieuw, maak maar vast mooie plannen.

We kregen groeten van Balkonië uit Barcelona, Verona, Parijs, Puglia, Edinburgh, Mexico, het Noorse Bergen, Praag en Bali.

We zijn ontzettend trots op deze nieuwsgierigheid, plezier en enthousiasme. We weten zeker dat we elkaar inspireren meer met hun balkon te doen. Dat is goed nieuws voor de biodiversiteit, want hoe meer balkons er vergroend worden, hoe meer er voor beestjes te halen is. En daarbij weten steeds meer mensen de biologische planten en natuurlijke kwekers te vinden.

We hebben elke maandag een balkonscène. Die wordt elke week enorm gewaardeerd. Heb je iets leuks te vertellen over je balkon, iets inspirerends, iets wonderlijks of iets liefs (over die mooie plant van je oma, of die geverfde pot van je kinderen, je camelia die vol in knop staat, die stakker die je gered hebt en die nu eindelijk in bloei staat bijvoorbeeld)? Stuur ons een bericht, dan nemen we contact met je op.

Op naar nog een jaar vol balkonliefde! Zegt het voort! Sluit je aan bij onze community Spreadyourbalconylove!