Septembertips

Regelmatig heb ik mijn parasol de afgelopen dagen uitgeklapt. Wie had gedacht dat de eerste septemberdagen zo warm zouden zijn?
Eigenlijk is het veel te warm voor de tijd van het jaar, maar ik hoop dat je er toch ook een beetje van geniet. Het zijn extra balkonavondjes zonder vest of trui.

Ik kreeg de vraag of het nog zin heeft om planten op het balkon te zetten. Maar natuurlijk. Je hebt herfstbloeiers en zelfs winterbloeiers. En wat dacht je van wintergroene planten, zoals de kardinaalsmuts. Een makkelijke plant die het heel goed doet op elk balkon en groen blijft in de grijze maanden.
Nu kun je nog een aantal prachtige vaste planten op je balkon zetten. Wat dacht je van de snoezige herfstanemoon en asters. Ook de blikvanger zonnehoed bloeit nog tot eind oktober. Inmiddels staat ook de heide weer in bloei.

September is de tijd om zaden te oogsten van je favoriete zomerbloeiers, zoals de cosmea, zinnia en lathyrus.
Zelf zaden oogsten is leuk en goedkoop om te doen. Je investeert 3 euro aan een zakje zaad en de bloemen, die daaruit groeien, geven jou weer zaden. Je investeert dus een beetje en krijgt er veel voor terug.

Google per plant hoe de zaden eruitzien. Dat kan per plant verschillen. Je ziet ze verschijnen op de plek waar eerst het hart van de bloem zat. Na de bloei verdort de bloem waarna de plant zaden vormt.
Oogst niet te vroeg. De zaden moeten echt bruin en droog zijn. In de meeste gevallen zien ze er een beetje verdord uit. Bij de cosmea worden de zaden bijvoorbeeld zwart. Oogst de zaden van de mooiste en grootste bloemen, want die hebben de beste zaden qua DNA.
Oogst de zaden het liefst op een droge ochtend. Bij vochtig weer schimmelen ze te snel. Doe de zaden daarna in bakjes, tot ze echt goed droog zijn. Dat duurt enkele dagen tot een week.
Maak de zaden daarna schoon door ze te zeven om zaadhulzen en plantenresten te verwijderen.
Bewaar ze in een papieren zakje, want in plastic kunnen de zaden vochtig worden en gaan schimmelen.

Veel succes met het verzamelen! Wil je weten hoe je leuke zakjes knutselt om de zaden in te bewaren? Kijk dan eens op het insta-account @firmafluitenkruid.