Oktobertips

‘Herfst, herfst wat heb je te koop. Honderdduizend blaadjes op een hoop.’ Nou, dat is deze herfst nog lang niet het geval. Wat staan de bomen nog in het groene blad. Dat komt doordat het nog warm is en het een natte zomer was. De zomer lijkt wel verplaatst dit jaar.

Er zijn al biologische bloembollen beschikbaar, maar het is beter te wachten om ze in de grond te stoppen. Op het zakje staat weliswaar dat het al vanaf september kan, maar de nachten zijn nog te warm. De bollen komen dan te vroeg uit en vervolgens komt de kou eroverheen. Dan heb je in het voorjaar geen bloemenpracht op je balkon. Pas als de nachten kouder zijn dan 10 graden is het verstandig om de bollen te planten.
Let op: puntje naar boven en plant ze drie keer zo diep als ze groot zijn.

Tussen oktober en december kun je behalve bloembollen ook knoflook planten. Je kan pootknoflook bij een kweker of tuincentrum bestellen, maar ook even naar de supermarkt om de biologische variant te kopen. De gewone variant is behandeld tegen uitlopen.
Je breekt een teentje van de bol en plaatst hem met het puntje omhoog in de grond.
Plant het 10 cm diep en 10 cm uit elkaar. Zet de pot lekker in het zonnetje. In mei gaat de knoflook bloeien. Wil je grote bollen knoflook, dan kun je de bloemen er beter af halen. Maar ze zijn natuurlijk ook te mooi om ze weg te halen. Je kan er een paar laten staan, de keuze is aan jou.
Zodra je hangend bruin blad hebt, zijn de bollen te oogsten. Laat ze buiten drogen.
Wist je dat luis niet van knoflook houdt? Heb je last van luizen op een bepaalde plek? Plant daar dan wat teentjes knoflook.

Ga dus lekker aan de slag met je balkon deze maand en houd de balkonmail in de gaten. Binnenkort zijn er nieuwe data voor de workshops!!