Houd jij bij je balkon rekening met de windrichting?

Vorige week tijdens de uitzending van IBTV (Indische Buurt TeleVisie) werd mij gevraagd welke planten het goed doen op een balkon op het noorden. Toen bedacht ik dat ik daar maar eens een balkontip nieuwsbrief aan moest wijden.
Een balkon is pas echt af als er mooie balkonplanten op staan. Het voordeel van planten in potten is dat je ze kunt verplaatsten als de één wat mooier bloeit dan de ander. Je kunt ze groeperen, verschillende hoogtes creëren en voor elk seizoen weer andere beplanting bedenken.
Bedenk wel dat planten in potten vaker water en voeding nodig hebben dan planten in een tuin. In verse potgrond zit over het algemeen genoeg voeding voor een heel seizoen.
Zorg ervoor dat de planten in een pot staan met een gat onderin, zodat het te veel aan water (als het bijvoorbeeld regent) eruit kan lopen en haal uitgebloeide bloemetjes eruit. Dat staat mooier en de energie van de plant gaat naar de nieuwe knopjes.

Bij het uitkiezen van planten voor je balkon houd je dus rekening met de ligging van je balkon.

Balkon op het zuiden:
Bij een balkon op het zuiden heb je lekker veel zon. Op warme zomerse dagen moet je soms wel twee keer per dag water geven. Doe dat dan als de zon niet op de planten schijnt, anders verdampt het water meteen, dus in de ochtend of in de avond. Kies voor planten, zoals Lavendel, Struikmargrietjes, Salvia, Nepeta, Mandevilla en Agapanthus.
Balkon op het oosten:
Ook bij een balkon op het oosten heb je vrij veel zon. Bovenstaande planten kun je er neer zetten, maar ook planten, zoals Cosmos, Petunia’s en Suzanne met de mooie ogen.
Balkon op het westen:
Bij een balkon op het westen kan er veel wind staan. De potgrond kan dan snel uitdrogen. Kies voor stevige planten, zoals Buxus, Margrietjes, Kardinaalsmuts, Nandina, Hortensia en Bamboe.
Balkon op het noorden:
Helaas heb je bij een balkon op het noorden weinig tot geen zon. Ik zou er een groene jungle van maken. Je kunt gaan voor planten, zoals Skimmia, Klimop, Fuchsia, Vlijtig liesje en natuurlijk Varens.

Tuurlijk zijn er meerdere opties. Google er even op los en maak een lijstje van planten die je wilt aanschaffen. Houd daarbij ook rekening met het seizoen. In januari is nog geen Lavendel te krijgen (ja, die vraag krijg ik echt weleens)

Succes!