Hoeveel licht heeft mijn kamerplant nodig?

Regelmatig krijg ik in De Balkonie de vraag hoeveel licht een plant nodig heeft.
Dat is natuurlijk per plant verschillend.
Er zijn woestijnplanten die het heerlijk vinden om in het zonnetje te staan, maar je hebt ook planten, die net als in de jungle liever onder een bladerdak groeien.
In blogs lees ik weleens over planten die geen natuurlijk licht nodig zouden hebben, maar echt iedere plant wil het.
Nog even een herhaling van biologie. Bladeren bevatten bladgroenkorrels. Hierin vindt fotosynthese plaats. Dat is het proces waarmee een plant voedsel en zuurstof maakt.
Een plant heeft hierbij water (H2O), koolstofdioxide (CO2) en licht nodig.

Wanneer je een kamerplant koopt, is het verstandig te bekijken op welke plaats hij wil staan.

Zonnig:
Dat is een standplaats tot 2 meter afstand van een raam op het zuiden, westen of oosten. Let op dat het vooral bij een raam op het zuiden in de lente en zomer behoorlijk zonnig kan zijn. Dan kan het verstandig zijn om de plant wat verder weg te zetten. Bedenk ook dat de kamerplanten onder gefilterd licht zijn gekweekt. Laat ze dus langzaam wennen aan het licht.
Kamerplanten die het vooral op het zuiden goed doen, zijn de Sansevieria, Aloë Vera, Cactussen, Vetplanten en Zamioculcas. Andere planten die op een fijne lichte plek willen staan, zijn bijvoorbeeld: Ficussen, Strelitzia en Croton.

Halfschaduw:
Zet je kamerplant 2 tot 3 meter van het raam, naast het raam of direct voor het raam op het noorden. Kamerplanten die hier graag willen staan, zijn onder andere de Aspergevaren, Cordyline, Kentia, Dieffenbachia, Begonia en Scindapsus.

Schaduw:
Hiermee bedoelen we een lagere lichtintensiteit, want iedere plant wil natuurlijk licht. Je kamerplant kan ongeveer 3 meter van het raam af staan.
De Sansevieria en Kentia kunnen hier staan, maar ook bijvoorbeeld een Philodendron, Calathea, Aglaonema, Varens en Dracaena.

Er zijn natuurlijk meerdere factoren te noemen, maar wanneer je plant een vaal, geel blad krijgt, kan hij te licht staan en als hij blad laat vallen of bijna niet groeit, te donker.

Dus, tijd om je urban jungle dit weekend uit te breiden!