Hoe verzorg je je kamerplanten in de winter?

Wist je dat je je kamerplanten in de winter anders verzorgt dan in de lente en zomer? In de winter is de verzorging van je kamerplanten vaak moeilijker. Dat heeft te maken met minder licht en de luchtvochtigheid.
We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1:
De dagen zijn in deze maanden korter. Er is dus minder licht in huis. Planten hebben daglicht nodig voor de fotosynthese. Fotosynthese is het proces waarbij planten water en koolstofdioxide, onder invloed van energie uit licht, omzetten in zuurstof en glucose (suiker). Kijk of je planten nu niet te veel in het donker staan. Zet ze eventueel op een andere plek, maar kijk wel uit met direct zonlicht.

Tip 2:
Bij fotosynthese is niet alleen licht nodig, maar ook water. En omdat er minder licht is, hebben je kamerplanten ook minder water nodig. Geef ze dus niet dezelfde hoeveelheid als in de zomer. Soms kun je zelfs halveren. Controleer of ze water nodig hebben, door bijvoorbeeld een satéprikker in de aarde te steken. Als er aan de prikker aarde blijft hangen, is de potgrond vochtig genoeg. Of maak gebruik van een handige moisturemeter, die controleert de vochtigheid van de aarde en is te koop in de winkel.

Tip 3:
In de winter zijn je kamerplanten in de ruststand. Ze hebben pas in het groeiseizoen, de lente en de zomer, weer extra voeding nodig om goed te groeien.

Tip 4:
In de winter willen planten liever niet worden verpot. Het verpotten geeft een plant nogal wat stress. Je bent toch een beetje aan het rukken en plukken om de oude pot eraf te halen. Verpot pas weer in de lente. Dan is het groeiseizoen en herstellen de wortels zich sneller.

Tip 5:
In de winter heb je de verwarming een standje hoger staan. De lucht in jouw huis is daardoor droger. Warmte stijgt en onttrekt het vocht uit de bladeren. Geef je kamerplanten daarom af en toe een sproeibeurt met de plantenspuit.