Hoe verzorg ik de Calathea?

Het is alweer november en we gaan steeds meer van onze urban garden naar onze urban jungle in huis. Waarom zouden we alleen op ons balkon van groen genieten?
Vandaag zetten we de Calathea in het zonnetje. Dat is toch wel een van mijn favoriete planten, omdat de bladtekeningen zo mooi zijn.
Je hebt ze met groene stippen, roze streepjes of witte streepjes. Sommige voelen aan als fluweel en andere doen me denken aan een meloen.

De Calathea komt uit het vochtige, tropische regenwoud en groeit het liefst op een beschutte plek. Hij kan dus iets donkerder staan.
Hoe bonter het blad des te meer licht gewenst is. Als de plant te donker staat, kan de bladtekening verdwijnen.
De potgrond mag altijd licht vochtig zijn. In de zomer kan hij 2x per week water nodig hebben, in de winter is 1x voldoende.
Hij houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus geef hem regelmatig een plantendouche. Daarmee voorkom je bruine randjes aan de bladeren. Vooral nu de verwarming weer aangaat, zal de luchtvochtigheid in je kamer dalen.

De Calathea is niet alleen luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren, maar danst ook nog eens mee met het licht. Tussen het blad en de steel zit een soort gewrichtje dat beweging mogelijk maakt. Als het donker wordt, sluiten de blaadjes zich.
Daarom wordt hij ook wel de ritselplant genoemd. Sstt…, goed luisteren.

Meer verzorgingstips? Kijk op onze site: https://www.debalkonie.nl/planten