DIY: Maak de vogeltjes komend najaar blij

De herfst is begonnen en de nachten worden kouder. Als je nu alvast de vogeltjes voert, heb je al snel stamgasten voor de komende winter.
Wist je dat kleine vogels, zoals de koolmees of de pimpelmees, per nacht 10 tot 25 procent van hun lichaamsgewicht verbruiken om warm te blijven? Daarom kunnen ze best een extra hapje van ons gebruiken, want in de winter is het moeilijker om voedsel te vinden.
En het is natuurlijk hartstikke leuk om vogeltjes op je winterbalkon te hebben. Wees niet bang dat je ze te veel verwend en straks met kleine dikkertjes zit die niet meer kunnen vliegen. Vogels stoppen met eten, zodra ze geen honger meer hebben.

We hebben weer heel leuke dingen voor onze gevederde vriendjes bij De Balkonie. Van de prachtige ronde Birdfeeder tot een klein lief bakje voor aan het raam. Ook leuk om cadeau te geven de komende feestperiode.
Maar je kunt ook zelf aan de slag. Een aantal van jullie heeft misschien wel herfstvakantie en daarom tijd om iets creatiefs te doen. Maak zelf een heerlijke vetbol voor de vogeltjes.

Stap 1
Koop een blok ongezouten frituurvet in de winkel en vogelzaden. Koop geen vloeibaar vet. Goede zakken zaden bevatten stukjes pinda, zonnebloempitten, mais en andere kleine zaden.
Stap 2
Smelt het vet in een pan en meng een even groot deel van het vogelzaad erin. Maak het vet niet te warm, gewoon smelten is goed genoeg.
Stap 3
Giet het nog warme vet in een bloempot (zonder gat), leeg melkpak, conservenblikje of glas en laat het daarin stollen. Geen plastic, want dat smelt. Hang er een stevige katoenen draad in, zodat je de bol straks ergens aan kunt ophangen. Je kunt een stokje of een spijker aan het einde knopen en op de bovenkant leggen zodat de draad minder gemakkelijk uit de bol schiet als je hem straks ophangt.
Stap 4
Is het vet uitgehard? Hang de vetbollen dan op minimaal 1,5 meter boven de grond op je balkon.

Laat ze maar smakelijk eten!

P.S.
Vind je het leuk om een kerstpakket van De Balkonie te geven, bijvoorbeeld een snackpakket voor vogels, een pakket voor de echte balkonier of een cadeaubon, zodat de ontvanger zelf iets uit kan zoeken? Neem dan contact met mij op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Dan maken wij feestelijke kersttasjes voor jouw team of gewoon voor je vrienden en familie.