Balkontips voor de zomer!

We zitten halverwege augustus en het lijkt er eindelijk op dat we weer echt zomerweer krijgen. Wat was het een natte bedoening. Ik merkte in de winkel dat de klanten (inclusief ikzelf) er een beetje chagrijnig van werden.
Maar de regen en af en toe even een zonnetje hebben er wel voor gezorgd dat de planten op mijn balkon gigantisch zijn gegroeid! De Cosmea, Rudbeckia en Beemdkroon staan er weelderig bij. Ze zitten vol met knoppen en ik zie al iets van bestuifgespuis terugkeren naar mijn piepkleine balkon.

Het woord ‘bestuifgespuis’ heb ik van mijn mede balkonliefhebbers, die ik heb leren kennen via Spreadyourbalconylove.
Suzanne de Boer (schrijfster van het boek ‘Geluk zit in een groen hoekje’) en ik hebben in januari een community op Instagram opgericht en we hebben inmiddels bijna 1000 volgers.
Elke maandag staat er een interview online waarin iemand zijn of haar liefde voor het balkon deelt.
Wat is het prachtig om te zien hoeveel reacties daarop komen. De volgers geven elkaar complimenten, leven mee, delen tips en volgen elkaar weer.
Het is echt een hechte community geworden. Dus neem een kijkje. Je gaat het vast ook fantastisch vinden om bij anderen de bloemenpracht te zien of de tomaatjes te zien groeien en te bekijken welk bestuifgespuis op bezoek komt. Wil je ook worden geïnterviewd voor ons account? Stuur dan een mail naar friederike@debalkonie.nl. Binnenkort is er zelfs een live dag! Dus volg Spreadyourbalconylove!

Tot slot nog een paar tips voor deze zomer:

De schotels onder potten heb je misschien met de langdurige regen weggehaald, omdat je planten anders met hun voeten in het water staan. Zet ze nu terug, want de komende tijd blijft het droog en kan extra water op de schotel fijn zijn.

Blijf uitgebloeide bloemen wegknippen uit bijvoorbeeld de Cosmea. Als je ze laat zitten, maakt de plant zaden en stopt de bloei. Tenzij je zaden wil verzamelen natuurlijk. Ook bijen en vlinders zijn blij als je planten langer doorbloeien.

Snoei lavendel na de bloei terug. Je knipt de bloeistelen af en de top van elk takje. Let op: knip niet in het houtige stuk, dan loopt de plant niet meer goed uit.

Oh, ja. De jury van De Bloeiende Balkon Prijs gaat in beraad. Nieuwsgierig wie er winnen? Houd de social in de gaten.

Geniet van het zomerweer!