Balkonplant 2019
Twaalf maanden lang een zuidelijk tintje op je balkon. Wie wil dat nou niet?
De Laurier is dit jaar door Bloemenbureau Holland uitgeroepen tot balkonplant van het jaar en daar ben ik het helemaal mee eens.
Het is een heerlijke groenblijver. Hij bloeit met witte bloemetjes die later ovale besjes worden.
En ik zeg heerlijk, omdat je de blaadjes in vele gerechten kan gebruiken, zoals in Zoervleis. Ja, ik ben en blijf een Limburger, hè.
Wil je nog meer het gevoel van de Middellandse zee, dan plant je je laurier in een terracottapot. Mooi buitenkleed erbij, een snoer met lichtjes en je ziet jezelf op een mooie zomeravond genieten van je groene aanwinst.
De Laurier kan in de volle zon, maar ook in halfschaduw. Hij blijft het hele jaar groen en kan tegen weer en wind. Je kunt hem in juni snoeien en in de lente en zomer wat extra voeding geven.
Komt de temperatuur in de winter onder de -5, dan pak je hem lekker in.
P.S. Laurier staat symbool voor moed, victorie en overwinning. Helden kregen vroeger een lauwerkrans, gemaakt van laurierblad.
O, ja, ben je nieuwsgierig geworden naar Zoervleis? Hierbij het recept van Café Sjiek in Maastricht. Overigens sowieso een aanrader om een keer naartoe te gaan.
http://cafesjiek.nl/pdf/NL/Cafesjiek_recept_zuurvlees.pdf