Balkonkalender

Wat was het koud en fris de afgelopen dagen. Door het winterse weer kun je je niet voorstellen dat over een week de lente begint.Hopelijk laat de zon zich tegen die tijd wat vaker zien en kunnen we de balkondeuren opengooien.

Maart is de maand van de balkonschoonmaak.
Overal liggen dorre blaadjes, eenjarige bloeiers staan er zielig bij, potten met aanslag. Houten vlonders en meubeltjes, die een opfrisbeurt kunnen gebruiken.

Hoe ga je aan de slag?
Als je een houten vloer hebt, is het belangrijk om hem goed te onderhouden en ieder jaar te behandelen met olie of beits. Hierdoor voorkom je gladheid en houtrot.
Dus alles van de vloer en eerst met een zachte bezem de vloer schoonvegen.
Daarna kun je de vloer schoonmaken met een zachte borstel en een sopje met groene zeep.
Laat de vloer goed drogen voordat je verdergaat met de volgende stap.
Behandelen met olie of beits kun je het beste doen bij droog en bewolkt weer.
Zowel lijnolie als houtbeits beschermen het hout van binnenuit tegen vocht en helpen vergrijzing van het hout voorkomen. Olie zorgt voor een natuurlijker resultaat, maar moet je vaker aanbrengen dan een beits.

Hetzelfde geldt voor je houten meubeltjes. Het beste is om ze binnen te zetten als het najaar en winterse weer begint of als het in de zomer flink regent.
Ik heb geen opbergruimte, maar schuif de stoeltjes gewoon onder de bank. Hebben ze wel buiten gestaan, dan is de kans groot dat zij een onderhoudsbeurt nodig hebben. Dus schoonmaken en daarna in de olie of beits.
Wil je het huiselijke gevoel op je balkon compleet maken? Geef je buitenkleed een sopje en hij is weer klaar voor gebruik.

Je hebt op je balkon groenblijvers, planten die in het voorjaar weer de eerste blaadjes laten zien en de eenjarige bloeiers.
Maart is ook een maand van snoeien, zoals de lavendel. Loop na welke planten er op je balkon staan en welke een snoeibeurt kunnen gebruiken.
De eenjarige bloeiers kunnen op de composthoop en de lege potten krijgen een sopje. Wrijf met een spons of borstel je potten in met het sopje en laat dit een tijd intrekken. Spoel ze daarna heel goed af.
Voor terracottapotten kun je in een emmer vullen met een scheut (schoonmaak)azijn. Naarmate de azijn intrekt verdwijnen de witte kalkvlekken en de groene aanslag.

En dan….. is je balkon klaar voor het komende balkonseizoen. Welke planten, hoe begin je je moestuin? In de volgende balkonkalender meer tips.