Balkonkalender: juni

Vind jij ook dat de tijd ineens zo snel gaat? Gisteren zei ik nog tegen een vriendin dat ik op 22 april een event heb. Ik bedoelde 22 juni, maar het voelt echt alsof ik nog in april zit. Misschien komt het ook, omdat het echte balkonseizoen nu pas op gang komt. Het is lang best fris geweest. Dat zie je ziet aan de bloemen op het balkon. Het bloeit en groeit allemaal wat later. Maarrrrrr, het weer is veranderd. Het wordt de komende tijd een flink stuk warmer. En juni is de maand van groei en bloei.
Het balkonseizoen kan nu echt beginnen!

Over warmte gesproken. Deze komende dagen loopt het kwik zelfs tegen de dertig graden.
Dus als eerste balkontip: extra water voor je planten. Geef water in de vroege ochtend of wanneer de zon niet meer op je planten schijnt, zodat ze van jouw slok water kunnen bijkomen na een warme dag. Heb je een balkon op het zuiden. Dan kan het zijn dat je wel twee keer per dag water moet geven. Twijfel je? De moisturemeter kun je ook voor buitenplanten gebruiken. Die geeft aan of je planten nog ‘moist’ zijn of alweer droog staan.
Nog een extra tip. Gebruik schotels onder je potten, zodat ze een extra badje krijgen en maak meteen een vogelbadje. We hebben van de week weer een hele lading terracotta potten en schotels binnen gekregen.

Balkontip 2: Juni is dus de maand van groei en bloei. Je kan nog een heleboel biologische zaadjes zaaien voor de vlinder en de bij. Het is een dramatisch jaar voor hen, dus je doet ze een groot plezier door nog wat te zaaien.
Denk aan Cosmea, Oost-Indische kers, Scabiosa, Gele mosterd, Komkommerkruid, Vingerhoedskruid en Ridderspoor.

Balkontip 3: Het kan dus flink warm worden op het balkon. Geniet dan onder een mooi parasolletje met een gezellige print van bijvoorbeeld een sinaasappel of bananenbladeren (uiteraard te koop bij De Balkonie). Heb je geen plek voor een parasolvoet, dan bindt je de onderste stang aan je balkonspijlen met tiewraps. Ik hou van die dingen. Zo handig.

En dan vooral genieten van de maand juni!! Vergeet niet je goed in te smeren!