Balkonkalender: januari

Het jaar 2023 is al bijna twee weken oud.  Hoe gaat het met de goede voornemens? Zijn ze al gesneuveld? Voornemens werken mijns inziens alleen als je het echt wilt. En ieder stapje is er één, onthoud dat.
Een mooie uitspraak, vind ik, is: “Niet iedere dag is een goede dag, maar in iedere dag zit iets goeds”. En we gaan van het jaar 2023 een heel goed jaar maken.

Het is tijd voor de eerste maand van de balkonkalender. De maand januari!!
Wat kun je doen op je balkon?

Haal schotels onder de potten weg. Het regent veel in deze tijd en dat water blijft in de schotels staan.  Als het vriest, vriest je pot kapot en de aarde van de planten blijft dan te nat. Zorg daarom altijd voor potten waar het water goed uitloopt.
Zet als het kouder wordt, de potten in een groepje bij elkaar tegen de muur en gebruik bij flinke vrieskou eventueel jute of een dekentje tussen de potten.

Een aantal planten begint, door het zachte weer, al boven de aarde uit piepen. Zo zie ik al groene punten van de tulpen. Dat is natuurlijk te vroeg. Je kunt je planten extra beschermen door wat mulch erop te leggen. Dat is een verzamelnaam voor organische bodembedekkers, zoals bladeren of houtsnippers.

De meeste dagen zijn behoorlijk grijs, maar je balkon hoeft helemaal niet grijs te zijn.
Je hebt nu al mooie bloeiers voor op het balkon, die prima tegen vrieskou kunnen, als het al gaat vriezen dit jaar. Je hebt bijvoorbeeld de kleurige Primula’s, de Camelia en de Helleborus met hun prachtige bloemen. Kom gezellig een kijkje bij ons nemen van het aanbod.

Vergeet de kleine vogeltjes ook deze maand niet. Ze lusten nog steeds graag een hapje pindakaas of wat strooivoer. Als je een vetbolletje geeft, let dan op dat je het groene netje eraf haalt. Soms raken vogels met een pootje verstrikt in het netje. Ook schijnen meeuwen de vetbol met net en al in te slikken. Dat wil je zeker niet op je geweten hebben. Er zijn leuke hangertjes te koop waar je de bol in kunt leggen.

Nog een tip voor je kamerplanten. Het zijn donkere dagen en je planten hebben behoefte aan daglicht. Het kan zijn dat het fijne plekje voor jouw plant in de zomer te donker is voor in de winter. Zet je planten dus op een lichtere plek en/of draai ze wat vaker, zodat ze niet krom groeien naar het licht.

Succes met de komende januaridagen!