Balkonkalender februari

De maand februari is begonnen. Het zonnetje heeft al lekker veel geschenen en de lente hangt op sommige dagen in de lucht. De vogeltjes fluiten uit volle borst en de eerste tulpen en narcisjes piepen al boven de grond. Het is buiten best fris, maar het balkonseizoen komt langzaam op gang.
En….. De Balkonie oost bestaat 5 jaar!  Dinsdag 14 februari is het extra feest!
Behalve dat het Valentijnsdag is (kom maar door met die volle postzakken), openden we die dag 5 jaar geleden de deuren op de Javastraat 115!
Daarom krijgt iedereen dinsdag 14 februari bij aankoop een kleinigheidje om te zorgen voor meer bio-diversiteit in het nieuwe balkonseizoen. En krijg je bij aankoop vanaf €20 een klein hartje cadeau. Voor de liefde van ons voor jou.

Verder heb ik vandaag weer wat tips voor je op een rijtje gezet.

Weten de vogeltjes al hun weg te vinden naar je balkon? Je kunt ze deze maand nog volop verwennen met zaden, pindakaas of een heerlijke vetbol.
Je kunt nu ook de vogelhuisjes goed schoonmaken en ophangen, zodat ze daar in het voorjaar kunnen nestelen.

Het is nog te vroeg om buiten te zaaien, maar je kunt wel binnen een paar groenten en kruiden voorzaaien. Denk aan pepers, paprika en rucola. Of rozemarijn, basilicum en citroenmelisse.
Zet de zaailingen niet boven de verwarming, want dan drogen ze uit. Zet ze op een lichte plek op de vensterbank en besproei regelmatig de aarde voorzichtig met een plantenspuit.

Heb je een zomerbloeiende Clematis of Vlinderstruik op je balkon?  Dan kun je eind februari deze tot 30 cm boven de grond terugsnoeien. Ze lopen daarna weer uit en bloeien prachtig. Vooral de vlinders zullen je dankbaar zijn.
Snoei niet als het vriest.

Er zijn genoeg bloeiers voor op je balkon. De Skimmia begint rond deze tijd te bloeien en we hebben natuurlijk de Viburnum, Primula’s, Camelia en de Helleborus. De Helleborus kan oud blad hebben. Snoei dat weg zodra je nieuw blad ziet verschijnen. De knoppen krijgen daardoor meer licht en de bloemen komen meer tot hun recht.

Afgelopen maandag 30 januari hebben we onze eerste stekjes- en pottenruil gehad.
Niet iedereen heeft een dikke portemonnee en kan iedere keer een andere plant of pot kopen. Vooral in deze tijd moeten veel mensen op hun centjes letten. Daarom organiseren we elke laatste maandag van de maand een stekjes- en pottenruil van 16-18 uur. Kom met een stekje of pot en ruil die met een ander. We serveren thee en iets lekkers en daarna kun je nog met 10 procent korting planten kopen. De entree is gewoon gratis.
De volgende keer is maandag 27 februari 2023.

En als afsluiter. Er komen weer workshops! Niet alleen balkonworkshops en kamerplantenworkshops, maar ook een stekjesworkshop!
Meer informatie volgt. Dus stay tuned!