5 zaaitips voor jou

Het Balkonseizoen is aangebroken. Het is tijd om kruiden, groenten en bloemen te zaaien.
Heb jij al een idee wat je op je balkon wil zien stralen? Ga je voor een bloemige wildernis waar bijtjes en vlinders blij van worden? Of hoop je op heel grote courgettes voor in de soep. Wat dacht je van aardbeien waar je het hele seizoen van kunt snoepen? Die zijn lekker!
Het kweken van je eigen kruiden en groenten, vergt wel geduld en aandacht. Bij mij lukt dat ook niet altijd. Maar ach, elk seizoen gewoon weer met frisse moed beginnen. Ik dacht, laat ik maar eens een paar tips delen, zodat ook jij aan de slag kan.

  1. Lees de achterkant van je zakje (biologische) zaden goed. Daar staat precies of je eerst binnen moet zaaien of meteen buiten en wanneer.
  2. Besef dat uit elk zaadje een plantje kan groeien, dus strooi niet je hele zakje leeg.
  3. Een zaadje plant je net zo diep als het zaadje groot is. Je hebt hiervoor turfbakjes en kweekkastjes.
  4. Zaailingen zijn gevoelig, ze mogen niet uitdrogen, maar ook niet verdrinken of wegspoelen, dus gebruik een plantenspuit of gieter met een broeskopje. Als ze groot genoeg zijn, kun je een gewone gieter gebruiken.
  5. Zodra je zaailing 4 of meer blaadjes heeft, kun je ‘m overpotten. Dit noem je verspenen.

Elke plant is anders en er is natuurlijk nog veel meer te vertellen. Wil je meer weten over kruiden en groenten, dan raad ik je het boek ‘De Moestuin’ van Floor Korte aan. Daar staat alles per maand heel helder uitgelegd en je krijg meteen een aantal recepten om je zelfgekweekte trots te proeven.

Succes!